QforQuiz

2021 Eponyms Quiz | Do you know the inspiration behind these words?

Must Quiz

Indian Railways Quiz 2021 | How much do you know about Indian Railway?

Indian Railways Quiz questions and answers 2021 Check out this set of Indian railways quiz questions and answers and test how much you know about...

2021 Eponyms Quiz | Do you know the inspiration behind these words?

Eponyms quiz questions and answers online. Credits for the eponyms quiz - Rithwik, hope you will enjoy and learn something new from this eponyms...

Economics and Business Quiz Questions and Answers 2021

Economics and Business Quiz These are the set of 30 Economics and Business Quiz questions and answers. Q1. According to one theory, the reason why this...

Pop Culture Quiz, Trivia of Cult for the Millennials 2021

Pop Culture Quiz Questions and Answers Below are the set of 50 high-quality well-researched Pop culture Quiz questions and answers by Dheeraj. Hope you enjoy...
Eponyms quiz questions and answers online. Credits for the eponyms quiz – Rithwik, hope you will enjoy and learn something new from this eponyms quiz.

50 Eponyms quiz Questions and answers

1) In paleontology, a ______ taxon is a taxon that disappears for one or more periods from the fossil record, only to appear again later. Likewise in conservation biology and ecology, it can refer to species or populations that were thought to be extinct and are rediscovered. FITB with the name of a Biblical character.

Answer: Lazarus taxon

2) Michael Worth in 2017 began an effort to shine more light on the subject, beginning with helping to produce the first official documentary on the subject with Severin Films. What portmanteau word that refers to a certain genre after X’s death ib 1973 is the subject of this documentary?

Answer: Bruceploitation (after Bruce Lee’s death)

3)Jules _____ was a French acrobatic performer and aerialist who developed the art of trapeze. who inspired the 1867 song “The Daring Young Man on the Flying Trapeze” sung by George Leybourne. He also popularized the one-piece gym wear that now bears his name. Fitb.

Answer: Leotard

4) A game by Napoléon Bonaparte from the 19th century shows the oldest known example of this defense being employed in a game. Napoléon won the game. The opening is named after a Russian chess champion, who introduced it in the 1921 Budapest tournament in games against Endre Steiner and Fritz Sämisch. What opening?

Answer: Alekhine’s Defence

5) The term was coined in 1956 by psychologist Paul Meehl in his essay Wanted – A Good Cookbook because he relates the vague personality descriptions used in certain “pseudo-successful” psychological tests to those given by a famous 19th-century individual. After whom was this psychological phenomenon named?

Answer: P.T.Barnum

6) The dish, based on the Piedmont specialty Carne cruda all’albese, was invented in 1950 by Giuseppe Cipriani, founder of Harry’s Bar in Venice. The dish was named after a Venetian painter known for the characteristic red and white tones of his work. Which dish?

Answer: Carpaccio (Vittore Carpaccio)

7)This is essentially a 3-2 clave rhythm, one of the most common bell patterns found in Afro-Cuban music that has been traced to sub-Saharan African music traditions. Named after a musician who popularized after a self-titled debut single in 1955. Identify the term.

Answer: Bo Diddley beat

8) In mathematics, it is a simple and ingenious ancient algorithm for finding all prime numbers up to any given limit. It does so by iteratively marking as composite (i.e., not prime) the multiples of each prime, starting with the first prime number, 2. The multiples of a given prime are generated as a sequence of numbers starting from that prime, with a constant difference between them that is equal to that prime. What term, named after a Greek mathematician who also served as the chief librarian at the Library of Alexandria?

Answer: Sieve of Eratosthenes

9) In 1925–26, Vilmos Fuchs purchased the rights to the work of Freeman Harrison Owens, the U.S. rights to the Tri-Ergon system invented by three German inventors (Josef Engl (1893–1942), Hans Vogt (1890–1979), and Joseph Massolle (1889–1957). How do we better know Vilmos Fuchs?

Answer: William Fox

10) The X effect is a bias against acknowledging the achievements of those women scientists whose work is attributed to their male colleagues. This effect was first described by suffragist and abolitionist X Joslyn Gage (1826–98) in her essay, “Woman as Inventor”  The term was coined in 1993 by science historian Margaret W. Rossiter. Solve X.

Answer: Matilda effect

11) The artist was interested in art as transcendence, and he’s perhaps best known for painting monochromes in a brilliant ultramarine meant to suggest the infinity of sea and sky.  In 1960, he registered a formula for the color—known as IKB, —with the French government; the formula relied on ultramarine pigment mixed with a synthetic resin that wouldn’t dilute the color.

What does IKB stand for?

Answer: International Klien Blue

12) His description of the lacrimal ducts in the eye was a marked advance on those of his predecessors and he also gave a detailed account of the ethmoid bone and its cells in the nose. His contributions to the anatomy of the bones and muscles were very valuable. It was in myology, particularly that he corrected Vesalius. He studied the reproductive organs in both sexes. Which body part is named after this Italian Catholic priest?

Answer: Fallopian tube (after Gabriele Falloppio)

13) Factitious disorder imposed on self is a factitious disorder wherein those affected feign disease, illness, or psychological trauma to draw attention, sympathy, or reassurance to themselves. Which fictional German nobleman lends his name to this syndrome?

Answer: Baron Munchausen

14) The name refers to a professional American golfer, who was known to often request and drink this beverage combination. However, MillerCoors began marketing and distributing a commercially available malt-based version of the beverage under his name Spiked name in early 2018. Identify the golfer/drink. Also what name is given to the alcoholic version of the beverage (generally made with vodka)?

Answer: Arnold Palmer and John Daly

15) During colonial times, large white and black “Newfoundland dogs” were brought to England. Because of their good swimming skills, these dogs were used by fishermen to tow nets to the shore. The most famous painting of a large white and black dog of this type is a portrait called “A Distinguished Member of Humane Society” done by a renowned English animal painter in 1838. Which breed, also known after this painter?

Answer: Landseer (after Sir Edwin Landseer)

16) Lemuel X, a New York stockbroker, claimed to have gone to the Waldorf Hotel for breakfast one day in 1894 while suffering a hangover. He asked for a restorative in the form of toast, bacon, poached eggs, and Hollandaise sauce on the side. The maître d’ (Oscar of the Waldorf) took an interest in his order, and adapted it for the Waldorf menu, substituting English muffins and ham, adding truffles, and naming it after him. Origin of which popular dish?

Answer: Eggs Benedict

17) At the end of the 1940s, surströmming producers in Sweden lobbied for a royal ordinance (Swedish: förordning) that would prevent incompletely fermented fish from being sold. The decree that was issued forbade sales of the current year’s production in Sweden prior to the third Thursday in August. Which fish is known as ‘strömming’ in Swedish?

Answer: Baltic herring

18) The company was founded on 29 November 1906 in Turin by Fiat racing drivers, Vincenzo X (1881-1937) and his friend, Claudio Fogolin (1872-1945). In 1910, components were exported to the United States where they were assembled and sold as SGVs by the SGV Company.In 1915, They also manufactured its first truck, the Jota that continued as a dedicated series.

Early beginnings of which popular company?

Answer: Lancia

19) What popular hybrid of fruit is named after a French monk living in North Africa at the beginning of the 20th century? Allegedly, he either found a natural mutation of the mandarin orange which he grew, or he created a hybrid of the mandarin and the Seville oranges. The fruit, however, may have originated long before in Asia.

Answer: Clementine

20) Name the American dessert that originated in New Orleans made with cooked bananas served in a butter, brown sugar, and rum sauce. It was named for Richard X, the chairman of the New Orleans Crime Commission and a friend of restaurant owner Owen Brennan.

Answer: Bananas Foster

eponyms quiz online | questions on eponyms quiz

21) According to the manufacturer, the name of the liqueur is based on a legend of a hermit monk who “created unique recipes for liqueurs”. The bottle itself most closely resembles the habit of a Franciscan friar. Which brand was purchased by Gruppo Campari in 2010, having previously been owned by William Grant and C&C Group?

Answer: Frangelico

22) What controversial term is derived from the name of a Virginia planter, who headed an irregular court in Virginia to punish Loyalist supporters of the British during the American Revolutionary War?

Lynch/Lynching (From Charles Lynch)

23) According to legend, he died in the winter of 366 and his last words were: “Relinquo vos liberos ab utroque homine” (“I leave you free from both men”). This somewhat mysterious phrase is most likely to refer to the two “men” from whose oppressive power he had decided to separate himself, becoming a hermit on Mount Titano: respectively the Emperor and the Pope.

Name the Saint. Which country derives its name from him?

Answer: Saint Marinus and San Marino

24) They are generally made out of vinyl by the Cesar mask company from France and are sold worldwide. The most famous one was the big-nosed version made by Cesar in the 1970s. These masks were modeled after which former Head of State?

Answer: Richard Nixon

25) Named after a much loved literary character, what term is used by Wendy Doniger O’Flaherty in her 1995 book Other Peoples’ Myths: The Cave of Echoes to describe mythological figures who succeed in bridging the animal and human worlds to become one with nature, a human animal, only to become trapped between the two worlds, not completely animal yet not entirely human?

Answer: Mowgli syndrome

26) The Mpemba effect is named after Tanzanian scientist Erasto Bartholomeo Mpemba (b.1950) who discovered it in 1963. There were preceding ancient accounts of similar phenomena, but these lacked sufficient detail to attempt verification. What is the Mpemba effect?

Answer: A process in which hot water can freeze faster than cold water.

27) Name the German engineer who successfully developed the compressed charge internal combustion engine which ran on petroleum gas and led to the modern internal combustion engine.

Answer: Nikolaus Otto

28) The first skater to accomplish this was its Norwegian creator, in 1882 at the first international figure skating competition, which was held in Vienna. By the mid-1920s, it was the only jump that was not being doubled. What jump?

Answer: Axel jump (named after Axel Paulsen)

29) In February 1869, he presented a thesis entitled “Contributions to the microscopic anatomy of the pancreas,” in which he refers to islands of clear cells throughout the gland, staining differently than the surrounding tissue. Name the German pathologist who was credited with the discovery of the cells that secrete insulin that was named after him.

Answer: Paul Langerhans (islets of Langerhans)

30) In 1775, he became the governor-general of Russia’s new southern provinces. An absolute ruler, he worked to colonize the wild steppes, controversially dealing firmly with the Cossacks who lived there. What name was given to the fake portable village built solely to impress Empress Catherine II?

Answer: Potemkin village

31) He was a Scottish explorer known for accomplishing the first east to west crossing of America north of Mexico in 1793, which preceded the more famous Lewis and Clark Expedition by 12 years. Who was this explorer, lends his name to a large waterbody?

Answer: Alexander Mackenzie  (Mackenzie River, the longest river in Canada is named after him)

32) Originally coined by Frederick Walton in 1864, and ruled as generic following a lawsuit for trademark infringement in 1878; probably the first product name to become a generic term. What term?

Answer: Linoleum

33) The company was founded in Yonkers, New York in 1853 by Elisha X. When he died in 1861, his sons Charles and Norton formed a partnership and continued the business. During the American Civil War, their products were in high demand due to the shipment of war materials. Which company?

Answer: Otis Elevator Company

33) Initially known as the Harry Markson Award (prior to 2009) is given annually to the fighters who compete in the Boxing Writers Association of America’s Fight of the Year. In 2009, the award was renamed after a famous duo as a tribute to their epic fight trilogy. After whom was the award renamed?

Answer: Ali–Frazier Award

34) Curtiss Candy Co. has insisted from the beginning that the candy bar was named after a daughter of Grover Cleveland who died in 1904 at the age of 12, while the brand was introduced in 1921 during the massive popularity of a sports icon. Which brand?

Answer: Baby Ruth

eponyms quiz online | eponyms quiz questions | eponyms quiz online

35) The collar that gave the style its name was designed by John White Alexander and his wife in collaboration with Maude Adams for the 1905 production of a famous literary work. Neither the book nor play had featured a similar design. Named after which character?

Answer: Peter Pan

36) He served as a physician during the American Civil War and became convinced that diarrhea suffered by the troops could be controlled with a diet of coffee and lean chopped beefsteak. Which popular food item was created and named after him?

Answer: Salisbury steak (after James Salisbury)

37) Which dish is said to have been created for then-Prince of Wales Edward VII on 31 January 1896, at the Café de Paris in Monte Carlo? When the prince ordered a special dessert for himself and a young female companion, Henri Charpentier, then 16 (1880–1961), produced this dish. Edward reportedly asked that the dessert be named after his companion rather than himself.

Answer: Crêpes Suzette

38) What type of headgear popularized in Britain in the mid-20th century by the 1st Earl of Avon (1897–1977)?  He was known for his sartorial elegance, favored a silk-brimmed, black felt Homburg at a time when most Britons preferred the trilby or the bowler.

Answer: Anthony Eden hat

39) This is a fictional character in a comic strip in the UK comic The Beano, first appearing in issue 1553, dated 22 April 1972. Described as “The Cutest Bandit in the West” is an outlaw from the American Old West, and is, in fact, a baby. His name is derived from which real-life American gangster of the 1930s?

Answer: Baby Face Nelson (The character is Baby Face Finlayson)

40) He is best known for his 1927 invention of the first fully functional all-electronic image pickup device (video camera tube), the image dissector, as well as the first fully functional and complete all-electronic television system. Identify the scientist who also lends his name to a character in Futurama?

Answer: Philo Farnsworth

Eponyms quiz | download eponyms quiz | online eponyms quiz | eponyms quiz questions

41) The mistranslation of pithos is usually attributed to the 16th century humanist Erasmus who, in his Latin account of the story, changed the Greek pithos to pyxis. What resulted?

Answer: Pandora’s Box (it was actually a large jar)

42) Charcot–Marie–Tooth disease (CMT) is one of the hereditary motor and sensory neuropathies of the peripheral nervous system characterized by progressive loss of muscle tissue and touch sensation across various parts of the body. How was Anna Christina, a sufferer of this disease immortalized in the late 1940s?

Answer: Christina’s World

43) Who created the 1569 creation ‘Nova et Aucta Orbis Terrae Descriptio ad Usum Navigantium Emendate Accommodata’ (Renaissance Latin for “New and more complete representation of the terrestrial globe properly adapted for use in navigation”)?

Answer: Gerardus Mercator

44) Invented by Richard X, it saw occasional use by the Union forces during the American Civil War in the 1860s, which was the first time it was employed in combat. It was later used in numerous military conflicts, including the Boshin War, the Anglo-Zulu War, and the assault on San Juan Hill during the Spanish–American War. What am I talking about?

Answer: Gatling gun

45) The term has entered the English language to signify the alloy that was created. Because the alloy could be used to replace gold, the word is also used to signify something less than genuine; a counterfeit; a fake; a sham or fraud. What term derived from the name of a London clock-maker?

Answer: Pinchbeck (after Christopher Pinchbeck)

46) Which Greek mythological character gives his name to a situation where different lengths or sizes or properties are fitted to an arbitrary standard, often with ruthless disregard of individual differences or special circumstances?

Answer: Procrustes

47) He conceived of the idea of cooperative self-help during his tenure as the young mayor of Flammersfeld. He was inspired by observing the suffering of the farmers who were often in the grip of loan sharks. He founded the first cooperative lending bank, in effect the first rural credit union in 1864. Now several credit union systems and cooperative banks have been named after him. Who?

Answer: Friedrich Wilhelm Raiffeisen

eponyms-quiz

48) After leaving the Royal Conservatory of Brussels, he began to experiment with new instrument designs, while his parents continued to make conventional instruments to bring in money. His first important invention was an improvement of the bass clarinet design, which he patented at the age of 24. Who or what was his most famous invention?

Answer: Adolphe Sax/Saxophone

49) Which clothing item is named after a British Army officer, who is said to have worn a coat with this style of the sleeve after the loss of his arm in the Battle of Waterloo?

Answer: Raglan Sleeve (FitzRoy James Henry Somerset, 1st Baron Raglan)

50) The company was established in 1851, the year of the Great Exhibition when tailor and entrepreneur John Emary opened a high-quality menswear shop at 46 Regent Street. In 1853, after succeeding in producing the first waterproof wool, he had his discovery patented and renamed the company after the Latin word for ‘watershield’. Which company?

Answer: Aquascutum

Thank you for reading the eponyms quiz questions and answers. Hope you enjoyed it and learned something new, all thanks to Rithwik for researching and framing this set of eponyms quiz questions.

Incoming searches- eponyms quiz questions, online eponyms quiz, eponyms quiz pdf, download eponyms quiz, myth eponyms quiz, download eponyms quiz, best eponyms quiz

Leave your vote

Comments

0 comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest Quizzes

Entertainment Quiz Q&A | Questions about everything 2021

Entertainment Quiz for everyone 20 Entertainment Quiz questions and answers Credits for the entertainment quiz - Hari 1.Constructed by ​Henry Gregory Newhall in the late...

Indian Railways Quiz 2021 | How much do you know about Indian Railway?

Indian Railways Quiz questions and answers 2021 Check out this set of Indian railways quiz questions and answers and test how much you know about...

2021 Eponyms Quiz | Do you know the inspiration behind these words?

Eponyms quiz questions and answers online. Credits for the eponyms quiz - Rithwik, hope you will enjoy and learn something new from this eponyms...

Economics and Business Quiz Questions and Answers 2021

Economics and Business Quiz These are the set of 30 Economics and Business Quiz questions and answers. Q1. According to one theory, the reason why this...

Pop Culture Quiz, Trivia of Cult for the Millennials 2021

Pop Culture Quiz Questions and Answers Below are the set of 50 high-quality well-researched Pop culture Quiz questions and answers by Dheeraj. Hope you enjoy...

More Recipes Like This

Comments

0 comments

Log In

Forgot password?

Don't have an account? Register

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.